Tuesday, July 21, 2009

Antara Permasalahan Tanah Yang Sering Kita Hadapi..

- Tanah kurang subur dan tandus kerana kurang atau tiada bahan organik. Bakteria baik dan pokok-pokok sangat memerlukan tanah yang mengandungi bahan organik.

-Struktur tanah padat dan berpasir atau pun yang berbatu-batu menyukarkan akar pokok tumbuh dengan sihat.

-Bekalan air terkumpul di permukaan. Di mana, air tidak meresap ke dalam tanah lalu akar tidak dapat menyerap air dengan baik.

-Ada kalanya tanah yang kita beli atau tanah sedia ada mengandungi najis haiwan yang mempunyai pathogen (penyakit).

-Oleh kerana risau dengan keadaan pokok yang kurang berbunga atau berbuah, baja diletakkan pada tanah secara berlebihan. Ini tidak sepatutnya terjadi kerana tanah akan menjadi terlalu berasid di mana tanah yang sedemikian tidak sesuai digunakan dan akhirnya boleh menyebabkan pokok itu mati.


Apa Yang PEATGRO Boleh Lakukan?

- Mampu memperkayakan tanah sedia ada dengan bahan organik yang boleh diuraikan oleh bakteria baik bagi menghasilkan nutrien dan nitrogen untuk pokok.

- Mampu memulihkan struktur tanah yang bermasalah seperti tanah liat dan tanah berpasir. Tanah yang kurang subur juga boleh digunapakai semula.

- Mampu memudahkan aktiviti penanaman anda. Ini kerana, PEATGRO ringan dan mudah digunakan secara terus dari beg. Sama ada ingin menggunakannya 100% mahupun dengan mencampurkannya dengan tanah yang lain.

- Tidak perlu risau tentang pathogen (penyakit) kerana PEATGRO bersih dari najis haiwan dan ia juga bebas dari segala benih rumput rampai.

No comments:

Post a Comment